I den omåttligt spännande thrillern ”The Nile Hilton Incident” får vi följa en mordutredning, samt en intressant skildring av det rådande sociala klimatet i Egypten. Filmen vann World Cinema Grand Jury Prize i sektionen Dramatic på Sundance filmfestival 2017 och även årets Grand Prix på Beaune International Thriller Festival.

”The Nile Hilton Incident” berättar om den luttrade och korrupta kriminalpolisen Noredin (Fares Fares) som får i uppdrag att utreda ett mord på en känd sångerska, vilket har ägt rum på The Nile Hilton. Mordet, som till en början ser ut att ha en enkel förklaring, får så småningom obehagliga kopplingar till politik på högsta nivå. Det enda vittnet är Salwa, en ung flykting som jobbar svart på hotellet.

Filmen skildrar det klimat och de händelser i Kairo som senare ledde till den arabiska våren 2011. Det är en socialt otillgänglig värld, med många sociala ritualer som måste följas – och skillnaden mellan rätt och fel är varken enkel eller hårfin, det är en gräns som helt enkelt inte existerar.

Saleh, med rötter i Egypten, har tidigare gjort filmer som ”Metropia”, som även den skildrar hur komplext ett samhälle i själva verket är. Saleh beskriver själv filmen med orden: ”Jag vill ju inte bara berätta en historia, utan också ta publiken med på en resa. Inte en av de utflykter där du aldrig lämnar bussen – här stannar vi, äter av maten och blir sjuk av den”. ”The Nile Hilton Incident” har vi Noredin som vår guide. Han vägleder oss genom utpressning och mutor men även kindpussar och andra outtalade sociala koder.

”The Nile Hilton Incident” har två sidor: den klassiska thrillern med oundviklig spänning, samt skildringen av ett samhälle på väg mot total kollaps. 

Regi: Tarik Saleh
Med: Fares Fares, Mari Malek, Mohamed Yousry
Land: Sverige, Danmark, Tyskland
Språk: Arabiska
Textning: Svenska
Längd: 106 minuter
När: 18 September 18.00
Var: Biograf Skandia (Drottninggatan 82)

Filmen har biopremiär den 29 september.