Vi inleder festivalåret starkt med en medlemsvisning av Sofia Coppolas hyllade film De bedragna. ”De bedragna” visades på filmfestivalen i Cannes i år och fick, i sann Coppola-anda, ett mycket varmt mottagande. Coppola själv vann titeln bästa regissör, och som sådan är hon numera väletablerad med filmer som ”Marie Antoinette”, ”Lost in Translation” och ”Somewhere”. 

”De Bedragna” berättar historien om en skadad soldat (Colin Farell) i det amerikanska inbördeskriget i Virginia som tar sig till en flickskola för att få hjälp, vilket sätter igång ett spel av rivalitet, sexuell spänning och oväntade händelser bland kvinnorna i skolan.

Berättelsen skildras enastående av skådespelarna. Skolans matriark är briljant och iskallt spelad av Nicole Kidman, som motvilligt går med på att ta in soldaten. Motpolen har hon i lärarinnan Edwina Dabney, spelad av Kirsten Dunst, som är trevande och osäker utan att bli patetisk. Elle Fanning gör en fantastisk insats i rollen som en av eleverna, och blandningen mellan de olika karaktärerna spelas väl ut när det kommer till den intrig som byggs upp kring soldaten.

Coppolas fantastiskt välgjorda thriller bjuder på ett utmärkt kammarspel med episka dialoger och oväntade händelser som håller publiken på helspänn från början till slut.

Regi: Sofia Coppola
Med: Kirsten Dunst, Nicole Kidman, Elle Fanning, Colin Farrell.
Land: USA
Språk: Engelska
Textning: Svenska
Längd: 94 minuter
När: Tisdag den 29 augusti 18.00
Var: Biograf Skandia (Drottninggatan 82)

Filmen har biopremiär den 1 september.