Gunnel Lindblom tilldelas Stockholm Achievement Award

Nyhet /

I riddare Blocks flykt från döden i »Det sjunde inseglet« stöter han och hans väpnare på en namnlös och till synes stum kvinna. Hon slår följe med paret i hopp om överlevnad i pestens hårda tider. Rollen som den mystiska kvinnan presenterade en ung Gunnel Lindblom för en bred svensk publik och världen.

Gunnel Lindblom inledde sin karriär framför kameran och på scen i hemstaden Göteborg under tidigt 50-tal. Några år därefter fick hon ett erbjudande av Ingmar Bergman att komma och arbeta med honom på Malmös stadsteater. Hennes nya regissör kom att ge henne två filmroller samma år, i två av svenska filmhistoriens största verk, »Det sjunde inseglet« och »Smultronstället«. Året därpå var hon en ledande figur på teaterscenen i rollen som Gretchen i Bergmans uppsättning av Goethes »Faust«.

Samarbetet med Bergman fortsatte in på 60-talet, med framstående insatser i bland annat »Tystnaden« och »Nattvardsgästen«. Under årtiondet spelade hon även i Mai Zetterlings feministiska och nyskapande filmer »Älskande par« och »Flickorna«. Hennes frekventa medverkan i vad som skulle komma att bli klassiker gjorde henne till ett igenkännbart ansikte internationellt och en blivande ikon här hemma.

Lindblom har även regisserat fyra långfilmer i sin karriär, bland annat Guldbagge-vinnande abortionsdramat »Sally och friheten«. Hon bevisade med dessa filmer att hon är en stark kreativ kraft bakom kameran, precis som framför den. Under de senare decennierna har hon fortsatt jobba främst på teaterscenen, men ändå synts i större filmproduktioner som »Män som hatar kvinnor« och »Svenska hjältar«. Och i år kom dokumentären av Henrik von Sydow om hennes resa från ett arbetarklasshem till världsscenen, »Gunnel Lindblom ut ur tystnaden«. Priscermonin inleds med en nerklippt version av dokumentären.

Gunnel Lindblom har tilldelats Gösta Ekman-stipendiet, Svenska Akademiens teaterpris och en hedersguldbagge, och nu Stockholms filmfestivals Achievement Award, för sin långa framstående karriär inom svensk film.

Text: Jesper Wallén 
Foto: Knut Koivisto

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.