Git Scheynius får Stockholms stads Bellmanpris 2022

Nyhet /

Vi är otroligt stolta att meddela att årets mottagare Bellmanpriset 2022 är Stockholms filmfestivals festivalchef Git Scheynius.  

Bellmanpriset belönar en person, förening, grupp eller festival som i sitt konstnärliga arbete har lyft fram Stockholm ur ett konstnärligt perspektiv, använt staden sceniskt i det konstnärliga uttrycket eller bidragit till att ge en positiv bild av Stockholm som kulturstad i ett internationellt sammanhang.

Det är med stor glädje jag tar emot detta pris, det är helt överväldigande. Min dröm om att skapa en arena för världens kvalitetsfilm i Stockholm har gått i mål. Jag vill tillägna detta pris till alla som genom åren har varit med och byggt Stockholms filmfestival till vad den är idag, nuvarande och tidigare medarbetare, samarbetspartners och volontärer. Tack till er och tack till världens bästa festivalpublik, säger Git Scheynius.

Stockholms filmfestival är en given mötesplats för filmälskare och filmskapare världen över. Varje år presenteras över 100 filmpremiärer från hela världen och under årens lopp har festivalen gästats av tusentals filmskapare – såväl debutanter som filmikoner. Celebriteter som Francis Ford Coppola, Susan Sarandon, Luc Besson, Lauren Bacall, Ang Lee, Gena Rowlands, Rosanna Arquette, Céline Sciamma, Quentin Tarantino, och nu senast, Kenneth Branagh har besökt festivalen och mött publiken i biograferna. Stockholms filmfestival har även en lång tradition av att framhäva unga och oetablerade filmskapare. Till den unga filmpubliken har Stockholms filmfestival sedan år 2000, med stor framgång, arrangerat Stockholms filmfestival Junior.

Foto: Knut Koivisto

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.