Filmtips och festivalbevakning i våra svenska medier

Nyhet /

Så rapporterar media om Stockholms internationella filmfestival 2019.

 

Dagens Nyheter: "Intervju med ryska regissören Kantemir Balagov som vinner 2019 års Impact award på Stockholms filmfestival med ryska Oscarsbidraget ”Beanpole”."

Dagens Nyheter: "Här är alla vinnare på Stockholms filmfestoval 2019. Bronshästen till Melina Leons »Song without a name«"

SVT Nyheter: "Film om gentrifiering i England prisbelönas på Stockholms filmfestival"

Point of View: "Att ett sådant budskap alls kan framföras på film, dessutom med sådan skicklighet och pregnans som här, talar för att den iranska filmens guldålder pågår än. Rebecka Kärde ser «Just 6.5», en iransk thriller som tävlar om miljonpriset Impact Award på Stockholm filmfestival."

Kulturnytt i P1: "Efter att nya metoo-anklagelser skakat den franska filmbranschen tycker sverigeaktuella regissören Céline Sciamma att det är hög tid att debatten om sexism och sexuella trakasserier tar fart i Frankrike."

Morgonstudion: "Kulturnyheterna intervjuar Mati Diop om Atlantics (47:13)" 

Point of View: "Att säga att »Bait« inte liknar mycket annat i dagens film är ingen överdrift och bör samtidigt ses som en rekommendation.» Stig Björkman ser Mark Jenkins kritikerhyllade klassdrama som ett kärleksfullt bakåtsträvande och påminns om såväl Godard som 1800-talets impressionister."

FLM: "Den ukrainske regissören Sergej Loznitsa gräver fram propagandabilder ur den historiska frysboxen i sin senaste film. Hur och varför sörjde medborgarna egentligen en hänsynslös diktator som Stalin? Johannes Hagman har sett »State funeral« på Stockholms filmfestival."

Sveriges Radio: "Fransk dominans och #metoo när Stockholms filmfestival fyller 30 år – Stockholms filmfestival fyller trettio år och har gått från en arena för amerikansk independentfilm till en fransk filmfest."

Moviezine: ”»Sea of Shadows« är en stark dokumentärfilm som utan alltför mycket grafiskt våld visar upp ett oerhört vackert men laglöst kustland, där mexikanska karteller och kinesisk maffia som bäst håller på att utrota vaquitan, världens minsta val. Dessvärre får de även hjälp av forskare som anställts för att rädda valarna..."

FLM: "Noah Baumbachs senaste film skildrar en skilsmässoprocess som också är ett uppbrott från New York. Marriage story är regissörens mest sårbara hittills, skriver Calle Wahlström som har sett den på Stockholms filmfestival."

Dagens Industri: "Stockholms filmfestival öppnar upp biosalongerna för trettionde året i rad. Årets tema kretsar kring maffia och organiserad brottslighet, något som festivalchefen Git Scheynius hoppas ska ge en mer autentisk bild av maffian än den romantiserade Hollywoodtolkningen."

Moviezine: "Den kanske bästa filmen på Stockholm filmfestival 2019 är en sällsam blandning av kärleksdrama, flykt mot Europa, tonårsuppror, och ett mysterium med övernaturliga toner."

Dagens Nyheter: "Rosanna Arquette kom direkt från ett häkte i USA för att ta emot ett hederspris på Stockholms filmfestival. Helena Lindblad träffade en Hollywoodstjärna som gärna pratar om klimataktivism och metoo i spåren av Harvey Weinstein."

FLM: "I Mati Diops sorgtyngda regidebut skuggar Dakars skrytbyggen över människorna i dubbel bemärkelse. Det är en film som skickligt fångar instängdhet och använder havet som mångbottnad symbol. Johannes Hagman har sett Atlantics på Stockholms filmfestival."

Moviezine: "Vad händer när ett gäng hämndlystna barn utan tillsyn, utan vägledning, och utan framtidsutsikter får vapen i »Les Misérables« är en stark film som lämnar mycket att fundera över efter biobesöket."

Stockholm Direkt: "Filmälskarnas favoritsäsong är här. Stockholms filmfestival pågår mellan 6 och 17 november på flera av stadens biografer. Vi bad fyra medarbetare på festivalkontoret att tipsa om sina egna favoriter ur årets utbud."

Svenska Dagbladet: "Kritikerrosat skilsmässodrama, sprakande kostymfilm och svartvit skräck. Här är fem filmer att inte missa på Stockholms filmfestival som i år firar 30 år."

SVT Nyheter: "Den amerikanska skådespelaren Rosanna Arquette greps av polis i fredags, då hon klimatdemonstrerade tillsammans med Jane Fonda och Catherine Keener. Arquette är aktuell som gäst på Stockholms filmfestival, men nu är det oklart om hon kan medverka på festivalen."

Moviezine: "»The Thing« och »Annihilation« har fått ett barn och det är »Color Out of Space«. Nicolas Cage måste ha insett när han gjorde »Mandy« att det är i den suggestiva indie-skräcken som han verkligen hör hemma - för här gör han det åter igen med bravur!"

FLM: "«Det känns lika smärtsamt och värdigt för oss i biosalongen. 75 intensivt levande minuter film.» Stig Björkman rycks med i ett festivalaktuellt norskt kördrama med sorglig efterklang."

Dagens Nyheter: "Under sina första 30 år har Stockholms filmfestival förvandlats från en grabbig klubb till en mötesplats för kvinnliga visionärer. Festivalchefen Git Scheynius blickar också tillbaka på en gästlista med namn som Lauren Bacall, Quentin Tarantino, Francis Ford Coppola och Isabelle Huppert."

Svenska Dagbladet: "Nazistkomedi avslutar Stockholms filmfestival – »Jojo Rabbit« vann nyligen publikpriset på Torontos filmfestival. Nu blir komedin med Scarlett Johansson i en av huvudrollerna den film som avslutar Stockholms filmfestival i november."

Point of View: "Höjdpunkter i Stockholm – 1991 invigde David Lynchs »Wild at heart« Stockholm filmfestival. 30 år senare är det dags för Noah Baumbachs «Marriage story». Jon Asp listar tio höjdpunkter ur årets program som ännu saknar svensk distribution."

Fokus: "Maffiafilmer på nytt vis – Stockholms filmfestival zoomar in filmerna som beskriver hur den organiserade brottsligheten förstör världen."

Moviezine: "Snabbguide till Stockholms filmfestival: 6-17 november 2019 – Stockholms filmfestival firar 30 år i höst med ett fullspäckat filmschema. I morse släpptes programmet som bjuder på nya och omtalade filmer som hyllats och prisats i Sundance, Berlin, Cannes, Venedig och Toronto."

Dagens Nyheter: "Rosanna Arquette tilldelas årets Achievement Award på Stockholms filmfestival. Den 8 november tar Hollywoodstjärnan emot priset på biograf Skandia – symboliskt nog på tvåårsdagen för #tystnadtagning."

Aftonbladet: "Stockholms filmfestival firar 30-årsjubileum med fokus på maffiaskildringar. Dessutom hedras den svenske filmgiganten Max von Sydow – Han har stöttat oss sedan dag ett och vi har längtat efter att få fira honom, säger Git Scheynius, festivalchef."

Expressen: "Roy Anderssons »Om det oändliga« har svensk premiär på Stockholms Filmfestival. Filmen, för vilken Andersson tilldelades ett Silverlejon, visas den 10 november."

Nöjesguiden: "Filmfestivalen är i år tillbaka för det trettionde året i rad och har i samband med det valt att göra en stor hyllning till fransk film. Stockholm filmfestival själva menar att hylla fransk film är synonymt med att fira kvalitetsfilmen i stort. "

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.