Syntolkning

Livesyntolkning i biosalongen

Ett antal utvalda filmer under SFF kommer livesyntolkas för bland andra personer med synnedsättning. Syntolken från Syntolkning.Nu möter upp en stund innan filmen börjar. Digitala mottagare kan plats lånas och de finns i två modeller. Dels en som ser ut som en bygel, med en liten dosa hängande under hakan. Dels en fristående dosa, som kopplas till ”vanliga headsets”, av samma modell som används till mobiltelefoner. Det går bra att ta med sig egna lurar för den som vill, de flesta modeller passar. Volymen justeras via en stor knapp på dosan.

Placeringen av syntolken i biosalongen sker alltid i syfte att inte störa övrig publik. Syntolken sitter därför oftast längst fram så att ljudet riktas bort från övrig publik. Precis som med den nya och kommande syntolkningstekniken för biofilm, kan besökaren inte reglera filmljudet, utan får båda ljuden samtidigt. Livesytolkningen sker under Stockholms filmfestival enbart på svenska.

Hur fungerar livesyntolkningen?

Innan filmen börjar sker en kort presentation av miljöer samt karaktärer. Under filmens gång berättar sedan syntolken, kortfattat och med låg röst, om det som händer på bioduken. Syntolken ger ledord om människors gester och ansiktsuttryck samt förflyttningen mellan olika miljöer. Syntolken fyller helt enkelt i det finstilta.

Så långt det är möjligt undviker syntolken att prata under dialog och musik i filmen, men ibland måste det ske. Ett exempel: om karaktärer står och pratar samtidigt som en tredje långsamt närmar sig (kanske med en kniv i handen?), måste syntolken förstås välja att störa dialogen några sekunder och berätta om den tredje personen.

Årets filmvisningar som syntolkas

Filmerna som syntolkas i år är:

Indignation 14/11 20.30
The Birth of a Nation 16/11 19.00
Fyren mellan haven 17/11 18.00

Framkomlighet

Framkomligheten för rörelsehindrade på våra biografer varierar. Den är bra på Reflexen, Sture, Klarabiografen, Zita och Filmhuset. På Skandia och Grand är den begränsad och på Victoria mycket begränsad. Ring vår support för att få mer information och för att boka en plats på någon av våra visningar. Tel: 08-50 66 70 10 

Hörslinga

Finns på följande biografer: Victoria, Grand, Sture (salong 1), Skandia, Filmhuset, Klarabiografen