EU-parlamentets egna filmpris, som i år firar 10-årsjubileum, går till film som berör aktuella frågor i dagens Europa. Samtliga tre filmer som tävlar om det prestigefyllda priset går att se under festivalveckorna. 

Årets tre filmer som tävlar är:

________________________________________________________

As i open my eyes

Det är sommaren 2010 i Tunisien med bara några månader kvar till Jasminrevolutionen och vi får följa 18-årige Farah som sjunger i ett rockband. Revolutionens spänningar skildras i bakgrunden samtidigt som debuterande Leyla Bouzid berättar historien om Farahs vilja att frigöra sig från traditioner och om kraften bakom musik.

________________________________________________________

MItt liv som Zucchini

Zucchini är en ovanligt modig liten pojke och inte alls någon konstig gurka som man kan tro. När hans mamma dör känner han sig ensammast i hela världen. Men det är innan han träffar sina nya kompisar på barnhemmet. Simon, Ahmed, Jujube och Alice har alla sina historier och verkar först ganska tuffa. Men snart fattar Zucchini att de är de bästa vänner man kan få. Och så kommer Camille… När man är tio år, har ett gäng med kompisar och dessutom blir kär…. ja, då kan man faktiskt till och med känna sig lycklig.

Animerad film med manus av Céline Sciamma, fritt efter Gilles Paris roman ”Autobiographie d’une courgette”. Premiär i Cannes 2016 i sektionen Quinzaine des Réalisateurs

________________________________________________________

Min pappa Toni Erdman

Perfekt tajming och varm, syrlig humor har gjort Min pappa Toni Erdmann till en av årets stora filmsnackisar. På filmfestivalen i Cannes möttes den av stående ovationer (inte bara efter utan också under filmen!) och belönades med kritikerpriset.

Winfried bestämmer sig för att tina upp sin frostiga relation med dottern Ines genom att överraska henne med ett spontanbesök. Men Ines har fullt upp med att sy ihop ett komplext affärsprojekt, så att ta hand om sin skojfriske far är inte något hon prioriterar. Winfried tänker dock inte ge sig utan kamp och infiltrerar dotterns liv i rollen som den excentriske livstilscoachen Toni Erdmann. Ett beslut som kommer att få oanade följder..

________________________________________________________