Fem av festivalens filmer nominerade till EFA:s

Nyhet /

Varje år tävlar flera av årets bästa europeiska filmer om att vinna en EFA (European Film Acadamy Award). I år visas inte mindre än fem av filmerna som är nominerade i akademins priskategorier på Stockholms internationella filmfestival – »Cold War«, »Girl«, »En dag till att leva«, »Diamantino« och »Of Fathers and Sons«

»Cold War«

Den polska regissören Pawel Pawlikowski har tidigare hyllats för sin svartvita Oscarsvinnare »Ida«. Nu är han tillbaka med en minst lika vacker film om två personers passionerade förälskelse i efterkrigets Polen. »Cold War« klassas av många kritiker som årets bästa film. »Cold War« nomineras för European Film, European Director, European Actress, European Actor och European Screenwriter. 

»Girl«

Lukas Dhonts regidebut »Girl« var en av de största snackisarna på Cannes filmfestival och är även Belgiens Oscarsbidrag. Den gripande filmen handlar om den 15-åriga transflickan Laras kamp – både med att försöka bli en professionell balettdansös men också med att börja acceptera sig själv. En av årets absoluta måsten. »Girl« nomineras för European Film, European Discovery –Prix Fipresci och European Actor. 

»En dag till att leva«

Raúl de la Fuentes och Damien Nenows »En dag till att leva« berättar historien om den legendariska reportern Ryszard Kapuscinskis kamp för att få ut sanningen om krigets Angola – i form av en vackert animerad långfilm. Det är en nyskapande film som blivit en publikfavorit under festivalåret. »En dag till att leva« nomineras för European Animated Feature Film. 

»Diamantino«

Gabriel Abrantes and Daniel Schmidt har regisserat sin tredje film tillsammans. Deras nya film »Diamantino« handlar om de konsekvenser som följer efter att världens bästa fotbollsspelare, Diamantino, missar den avgörande straffen i VM-finalen. Filmen är en queer, magisk och satirisk djupdykning i den europeiska samtiden. »Diamantino« nomineras för European Film.  

»Of Fathers and Sons«

I dokumentärfilmen »Of Fathers and Sons« tar regissören Talal Derki oss närmre inpå livet i en islamistiskt radikal familj än vad vi någonsin kommit tidigare. 12-åriga Ayman och hans 13-åriga bror Osama tränas till att bli ”Guds soldater”. Under två och ett halvt år har Talal Derki följt bröderna och deras islamistisk radikala far, vilket resulterat i en upprörande verklighetsskildring om kärlek och våld. »Of Fathers and Sons« nomineras för European Documentary. 

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.