Extravisning: »Bait«

Nyhet /

Utsikten må vara vacker, men du kan inte äta den. Så lyder affischen till årets stora filmfynd, »Bait« av Mark Jenkin. Ett mästerverk som redan kultförklarats av de brittiska kritikerna som »en av decenniets mest avgörande brittiska filmer«.

 

Ett poetiskt kärleksbrev till hemorten, fisket och havet. En film om arv och familj som gör uppror mot filmkonstens och samhällets gentrifiering. 

»Bait« utspelar sig i Cornwall och följer Martin Ward, en bitter fiskare som försöker samla ihop till att köpa sig en ny båt. Säsongen är i gång och stadsborna strömmar till den pittoreska fiskebyn som numera livnär sig som semesterort. Martin vägrar anpassa sig till tjänsteekonomin och föraktar alla i bygden som sålt sig till besöksbranschen, inklusive hans bror som numera chartrar sin fiskebåt till svensexor och guidade turer. Men mest av alla föraktar Martin stadsborna. 

Med ett förenklat, regressivt filmspråk och helt post-synkroniserat ljud gör »Bait« även uppror mot standardiseringen av filmkonsten. Filmen är fotad av regissören själv med en vev-Bolex på svartvit 16mm-film, som han sedan framkallat för egen hand. Vilket också märks. Bilderna är så repiga att man skulle kunna tro att han fyllt kameran med saltvatten. Resultatet är ett filmskapande av sällan skådat slag. I sin anspråkslösa enkelhet och gammalmodiga estetik ger filmen uttryck för återupplivande av poesi och mystik inom filmkonsten. »Bait« levande, organisk och vild. En pärla som fiskats ur havet.

»Att säga att Bait inte liknar mycket annat i dagens film är ingen överdrift och bör samtidigt ses som en rekommendation.« – Stig Björkman, Point of View

Missa inte ett av festivalens verkliga guldkorn! Vi har satt in en extravisning av den unisont hyllade »Bait« på Sture 1 kl. 10.00 söndag 17 november.

 

BOKA BILJETTER

Text: Axel Öhman

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.