Den israeliska nya vågen – mellan Paris och Tel Aviv

Nyhet /

Med ett djupt självhat förkastar Yoav den plikt israeler förväntas ha till nationen i Naday Lapids innerliga drama om tillhörighet och identitetsomvandling.

 

Yoav har precis landat i Paris med en plan om att säga upp sitt israeliska medborgarskap. Han vägrar att tala hebreiska och upprepar olika förolämpande synonym för att beskriva sitt hemland.

»Synonyms« är en cinematisk resa om nationell identitet och dess betydelse i en allt mer fragmenterad kultur. Enligt regissören Nadav Lapid är berättelsen till stor del självbiografisk med ursprung i hans egen identitetskris. Men i filmen, som prisades med Guldbjörnen i Berlin, får vi aldrig riktigt veta vad som står bakom Yoavs motivationer. De verkar mer än politiska. Hans förakt tar komiska proportioner i hans blinda framfart i Paris, som spelas till perfektion av nykomlingen Tom Mercier.

Lapids bildspråk påminner om den franska nya vågens frihet och lånar sig medvetet av representationer av fransk identitet och värden som Yoav naivt försöker appropriera. Men hans romantisering av Frankrike slutar i desillusion och den tragiska insikten om att han aldrig kommer att kunna fly sitt förflutna.

Sön 17 nov 14:00 Skandia

BOKA BILJETTER

Text: Axel Öhman

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.