Campions storartade återkomst

Nyhet /

Årets mottagare av Stockholm Lifetime Achievement Award, Jane Campion, tar sig an westerngenren med bravur i sitt senaste storverk –som med minutiösa medel och storartat skådespeleri fullkomligt vibrerar av lust och aggression.

Vi befinner oss i Montana år 1925. Men här finns inga spår av det glada tjugotalet. Det är således långt senare i historien än tiden för den gängse vilda västern-filmen, så platsen och tidpunkten fäller på så vis en ödesmättad skugga över berättelsen om en mans krampaktiga grepp om en svunnen tid. På ranchen som Phil och George äger är det förflutna ständigt närvarande och det går att ta på den tryckta stämningen. De är två kofösarbröder, en magnetisk men grym, den andra mild och tystlåten. George har gift sig med änkan Rose som flyttar dit med sin son Peter, till Phils stora förtret.

När Jane Campion omvandlar Thomas Savages roman till film gör hon den till sin, och även om westerngenren är ny för henne finns flera igenkännbara Campion-motiv: undertryckt lust, våld och självutplånande machokultur. Benedict Cumberbatch förkroppsligar alfahanen Phil vars kuvade begär och våldsimpulser går att spåra i varje höjt ögonbryn och elakt flin – och gör en av sitt livs bästa roller.

Campion själv vill inte kalla filmen för en western – berättelsen är mer specifik.

– Jag ser den här filmen som ett avsteg från mina tidigare filmer, säger Campion, men kanske kan den också ses som en spegling av »Pianot«. Det är ännu en storslagen landskapsfilm som utforskar myten om mannen.

Undertryckt sexualitet löper som en röd tråd genom flera av hennes verk, och i »The Power of the Dog« är är det Phils sexualitet som hålls bakom lås och bom – med förödande konsekvenser. Resultatet är ett isande och kraftfullt psykologiskt drama som är berättat och regisserat med precision och nerv. Campion är helt enkelt i sitt esse.

Jane Campion tar emot Bronshästen och deltar i ett Face2Face-samtal i samband med Red Carpet-visningen av filmen »The Power of the Dog« på Skandia kl 18:00 lördagen den 13 november.

KÖP BILJETT

Text: Sonya Helgesson Ralevic

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.