Anna Odell: »X&Y« är en lek med verklighet och fiktion

Nyhet /

Efter succédebuten återvänder Anna Odell till Stockholms internationella filmfestival med världspremiären av »X&Y«. En psykologisk djupdykning som tänjer på gränserna och utmanar publiken.
– Det känns mäktigt och spännande att få visa filmen på öppningskvällen av Stockholms filmfestival och jag ser fram emot att möta publikens reaktioner, säger Anna Odell.

Anna Odells konst och filmer har alltid väckt starka reaktioner och »X&Y« kommer inte att bli något undantag. Samtidigt visar hennes andra lång film, där hon spelar jämsides Mikael Persbrandt, på en ny och spännande utveckling.

»Återträffen«, som också hade sin premiär inom festivalens tävlan, slog ner som ett bombnedslag bland publik och kritiker, samt belönades med Guldbaggen för bästa film. Odell vann även för bästa manus och nominerades för regi och kvinnlig huvudroll. Filmen hypotiserade händelseförloppet i en situation: Hur hade det gått om Anna Odell gick på sin gamla klass återträff trots att hon inte var bjuden? Greppet att utforska verkligheten genom konsten följer även med i hennes nya långfilm »X&Y«.

– X&Y är en film som utforskar identitet, manligt och kvinnligt. Det är en lek med verklighet och fiktion, en kontrollerad undersökning av vad det innebär att vara människa i vår medialt gränslösa samtid, säger Anna Odell själv om filmen.

»X&Y« är ett helt originellt verk och svårt likna vid något, men om det är någon annan som har försökt sig på ett liknande berättargrepp är det Charlie Kaufmann med »Synecdoche, New York«. De båda filmerna centreras kring en konstnär som försöker utforska verkligheten genom konsten, i hopp om att lyckas skapa något innerligt och äkta, som utforskar människan på djupet. När Philip Seymour Hoffmans karaktär bygger upp en replika av New York i en industrilokal, bygger Odell på ett snarlikt sätt upp olika rum där hon och Mikael Persbrandt ska utforska varandra och sig själva. Den mediala bilden av Anna och Mikael, och deras egna bilder av varandra, blir underlaget till detta experiment.

In i det hela kliver även sex alter egon in. Dessa alter egon gestaltas av skådespelare i världsklass, som Vera Vitali, Trine Dyrholm och Jens Albinus. Men förhoppningen är att de alla ska utgöra två helheter: Anna och Mikael. De inblandade ställer sig själva samma fråga som publiken: Vad sker inom filmens ramar och vad är verklighet?

Trots filmens skruvade ämne lyckas Odell hitta den allmänmänskliga kärnan – och hon gör det med humorns hjälp. Precis som i hennes debut vet man ibland inte om man får skratta, när spänningen i scenen är så kompakt att den går att ta på. Till slut är det bara för bra för att låta bli.

Text: Jesper Wallén

Prenumerera på festivalens nyhetsbrev

Missa ingenting under festivalen. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.