Stockholms Filmfestivals tjugosjunde år gästades av Stockholm Lifetime Achievement Award-vinnaren Francis Ford Coppola, en av de mest legendariska filmregissörerna genom tiderna med filmer som »Gudfadern« och »Apocalypse Now«. Festivalen visade över 160 filmer från 68 länder med stor andel kvinnor och debutanter bland regissörerna.

Festivalen invigdes med Ken Loachs gripande och magnifika »Jag, Daniel Blake« i den ständigt engagerade regissörens närvaro. När publiken senare fick utse sin favoritfilm på festivalen föll valet på just »Jag, Daniel Blake«. En annan prominent gäst var François Ozon som kom till Stockholm för att ta emot Stockholm Visionary Award för sin framstående filmkonst. Hans senaste film »Frantz« visades till publikens stora förtjusning.

Vinnare av Stockholm XXVII Competition var Ralitza Petrova med sin film »Godless«, som hyllades av juryn som en av de bästa filmerna som någonsin gjorts. Dokumentärfilmspriset gick till »Hooligan Sparrow« av Nanfu Wang, medan FIPRESCI-priset tilldelades Andrea Arnold för »American Honey«.

2016 var andra året med Stockholm Impact, och vinnaren av det prestigefyllda priset för filmer som engagerar sig i viktiga samhällsfrågor gick till »Katie Says Goodbye« och dess regissör Wayne Roberts.