Stockholms filmfestival firade 25 år med tolv dagar fyllda med filmer, gäster, seminarier och fester. Invigningsfilm var Mikael Marcimains ambitiösa filmatisering av Klas Östergrens älskade roman Gentlemen och både regissören och författaren var på plats i ett fullsatt Skandia.

Lifetime Achievement Award gick till den egensinniga brittiske regissören Mike Leigh som även passade på att presentera sin senaste film, Mr. Turner. Stockholm Achievement Award mottogs av Hollywoodstjärnan Uma Thurman som introducerade en visning av Quentin Tarantinos episka Kill Bill vol. 1 + 2 där hon spelar huvudrollen som den gulklädda hämnerskan. Stockholm Visionary Award tilldelades den svenske innovatören Roy Andersson som med filmer som En kärlekshistoria och Sånger från andra våningen förändrat det svenska filmlandskapet för alltid.

Unga Sophie Bell hade sin världspremiär under festivalen. Filmen var den andra som tillkommit med hjälp av Stockholm filmfestivals långfilmsstipendium och visningen firades med pompa och ståt. En annan minst sagt festlig världspremiär var Bitte Anderssons Dyke Hard, vars Red Carpet-visning var den mest färgsprakande under årets festival med större delen av skådespelarensemblen på plats iförd full kostymering.

Vinnare av Bronshästen för bästa film var Girlhood, vars regissör Céline Sciamma var på plats för att motta priset. Publikpriset Silver Audience Award tilldelades Mommy av den kanadensiska regissören Xavier Dolan som även medverkade i ett välbesökt Face2Face.